1999 depreminden sonra yapıların güvenliği çok daha fazla gündeme gelmiştir. Devlet bazında alınan önlemlerle güvenli yapıların inşa edilmesi sağlanmış, denetimler arttırılmış bunun yanında inşaat teknolojileri de gelişmiştir.
Türkiye’de birçok bölge deprem bölgesi alanı içerisindedir. Bu nedenle özellikle eski yapıların depreme dayanıklılık durumları merak edilmektedir. Bir yapının depreme dayanıklı olup olmadığı nasıl anlaşılır? Bunun için deprem dayanıklılık testi nasıl yapılır? Bu soruları sizin için yanıtladık.
Deprem Dayanıklılık Testi
Her yapının deprem karşısında göstereceği tepki birbirinden farklıdır. Yan yana konumlanan 2 betonarme yapı bile aynı şiddetteki depremde farklı reaksiyonlar verebilir. Bunun nedeni iki bina arasındaki malzeme inşa kalitesi ve hatta zemin farklılıkları olabilir. Deprem dayanıklılık testinde bir binanın seçili deprem şiddetlerinde nasıl tepki vereceği tahmin edilmeye çalışılır. Binanın dayanımının ölçülmesi ve güvenli olup olmadığının anlaşılması için deprem dayanıklılık testi yapılır. Deprem dayanıklılık testinde binanın mevcut analizi, dayanım verileri, zemin durumu raporlanır.
Deprem Raporu Nedir?
Deprem dayanıklılık testi kapsamında farklı birçok parametrenin incelenmesi sonucu ortaya deprem raporu çıkar. Deprem dayanıklılık raporunda binanın beton, demir kalitesi, taşıyıcı ekipmanların durumu, binanın projeye uygun yapılıp yapılmadığı, gerekli izinlerin alınıp alınmadığı (mevzuata uygunluk)zemin durumu analiz edilir.